Krizat jòn shâns e shkëlqyeshme për me gjetë zgjidhje të shkëlqyeshme.

Ajo çka po shohim sot osht kulmim i simptomeve problematike të cilat lehtësisht kàn mûjt me u parandalû, po t’i kishte vnû vesh dikush projektit “Lirimi i Edukimit” të shfaqùn publikisht prej meje para rrafsh 10 vjete.

Hapi Zero i orentimit të dûhun shoqnôr drejt dritës së edukimi të vërtêt, osht: Ndamja e tànsishme e Politikës prej Edukimit, në të gjitha nivelet e Arsimimit, prej Ministrisë deri te Drejtoritë Komunale Arsimore.

Involvimi direkt në politikë edhe politizimi, e parasupozojnë të njêjten gjâ: Mungesën e Vetëdijes.

Por, masat e diktojnë realitetin shoqnôr, derisa individi i përgjegjshëm e dizajnon realitetin personal, përmes dorës Hyjnôre.

Hapi i parë, pas hapit zero osht ajo që tashmâ shoqnîtë ma t’përparûme e kàn zgjidhë. Mënyra se si e kishin zgjidhë, edhepse e kòm me të ndëgjûme, më pëlqeu pa masë. Osht fjâla për Finlandë:

  • Caktimi i rrogave më të larta në shoqnî, për puntôrët e arsimit
  • Krahas rrogave, caktimi i kritereve më të larta si kusht për pjesëmarrje në procesin arsimôr.

Vetëm këto dy kushte, e vetë-filtrôjnë çdo gjâ, edhe ate qysh osht ma së miri: E para – motivimi, E dyta – filtrimi.

Thjeshtë?

Nëse najhér implementohen hapi zero dhe nji në këtë vend, atëhêr do t’i kemi punët mirë si shoqnî.

Përndryshe, i mbetet individit me e eduku vetën edhe familjen e tij.

Lavdû kôft ma i Nâlti e ma i afërti Pérendî.

Paqe,

Rinon Hoxha


0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *

en_USEnglish